Toggle Nav
Winkelwagen

★★★★★ (2075 beoordelingen)

Aan welke kant draag je een enkelbandje?

Aan welke kant draag je een enkelbandje?

Het enkelbandje is een sieraad dat rond de enkel wordt gedragen. Maar aan welke kant moet je dit bandje nu precies dragen? Traditioneel wordt het enkelbandje aan de linkerkant gedragen. Het wordt links gedragen, omdat het hart ook aan de linkerkant zit. 

Echter is dit niet de enige traditie rondom het enkelbandje. In sommige culturen of geloven is het gebruikelijk om het enkelbandje te koppelen aan het huwelijk. Hierbij zou een niet-gehuwde vrouw het enkelbandje aan de rechterenkel moeten dragen en een gehuwde vrouw het enkelbandje aan de linkervoet. De gehuwde vrouw moet hem aan de linkerenkel vast maken, omdat ook haar trouwring aan de linkerhand zit (bij sommige culturen en geloven). 

Echter wordt het enkelbandje niet zo strikt gedragen als bijvoorbeeld een trouwring. In veel gevallen wordt er niet strikt nageleefd aan tradities, culturen of geloven bij het dragen van een enkelbandje. In veel gevallen wordt het enkelbandje gedragen aan de kant welke de drager prefereert.

 

De oorsprong van het enkelbandje

Enkelbandjes zijn historisch gezien een accessoire voor vrouwen afkomstig uit India. Al vanaf het begin der tijden worden enkelbandjes afgebeeld als accessoires bij vrouwen in India, Egypte en het Midden-Oosten. In de Bijbel komen vooral de zilveren enkelbandjes voor. Ze worden aangeduid als ‘’enkel ketens’’. Echter zijn dit niet altijd slaven enkelbanden, zoals echte ketens, maar kunnen dit ook sierlijke enkelbandjes zijn. 

De enkelbandjes hebben langzamerhand hun weg gevonden in de westerse cultuur. Nu nog steeds dragen veel mensen het als een accessoire. Zowel formeel als informeel. 

 

De symboliek van het enkelbandje

Er zijn verschillende betekenissen van het dragen van een enkelbandje. Ook om welke enkel je het dan draagt, is van belang. We zetten verschillende betekenissen van het enkelbandje voor je op een rij. 

  • In New York, rond 1970, werd het enkelbandje gebruikt als jongen om een meisje verkering te vragen. Het enkelbandje had vaak twee harten en twee bladeren aan het bandje hangen. Vaak werd het door het meisje om haar nek gedaan in plaats van haar enkel. Zo konden mensen het beter zien. 
  • Wanneer een vrouw een enkelbandje draagt om haar linkerenkel, denkt men dat ze getrouwd is en in een open relatie is.
  • Wanneer een vrouw een enkelbandje draagt om haar rechterenkel, denkt men dat deze vrouw op vrouwen valt.
  • In India staat het enkelbandje symbool voor het huwelijk. Getrouwde vrouwen dragen enkelbandjes met kleine bedeltjes eraan. Deze bedeltjes maken een rinkelend geluid tijdens het lopen. De mensen zouden de vrouw zo horen aankomen en haar met respect verwelkomen.