Toggle Nav
Winkelwagen

★★★★★ (2248 beoordelingen)

Het verschil tussen witgoud en zilver

Het verschil tussen witgoud en zilver

Puur goud wordt aangeduid met 24 karaats en is van nature vrij zacht. Dit materiaal wordt om deze reden dan ook zelden gebruikt om sieraden mee te maken. Het beschadigd namelijk erg snel en dat is iets wat je niet bij je sieraden wil hebben. De gouden sieraden die worden gemaakt of verkocht, worden meestal uit een legering gemaakt. Hierdoor worden ze vormvast en minder slijten.

Zo wordt er bijvoorbeeld gesproken van rosé goud wanneer er koper wordt gebruikt als legering. Gebruikt men veel palladium of nikkel als legering materiaal? Dan spreken we van witgouden sieraden. Dit kan soms erg lijken op zilveren sieraden. Echter is en zie je ook degelijk verschil. In deze blog leggen we uit hoe je het verschil ziet tussen wit gouden en zilveren sieraden.

 

Witgoud en zilver

We leggen de materialen aan je uit. 

 

  • Witgoud is een legering van goud en palladium (of nikkel) en wordt vaak verward met platina of zilver. Dit komt omdat de materialen qua kleur veel op elkaar lijken. Vroeger werd meestal nikkel gebruikt voor het legeren van witgoud. Nikkel is namelijk goedkoper dan palladium. Tegenwoordig wordt er juist veel meer palladium gebruikt. Te veel nikkel mag in verband met de nikkelafgifte binnen de EU niet meer toegepast worden.
  • Zilver is een zogeheten overgangsmetaal. Het materiaal wordt al decennia gebruikt voor dergelijke versiersels en als betaalmiddel. Bij zilver heb je vier verschillende gradaties. Deze gradaties worden aangegeven met verschillende nummers. 925 is daarvan de bekendste. Het is niet geheel zuiver zilver, maar van alle nummers wel een van de zuiverste en niet te zacht. 

 

Hoe zie je nu het verschil? 

Het verschil tussen zilver en witgoud zit hem dus in het materiaal. Je kan dit zien door het lichte verschil in kleur. De kleur van zilver is in de basis witter dan witgoud. Echter doet de kleur van zilver in een glanzende uitvoering doffer aan dat dan van witgoud. Dit komt door het verschil in hardheid. Kortom, des te harder de ring, des te meer deze glanst.

 

Hoe moet je wit goud herkennen?

Witgoud bestaat dus uit een legering van goud en palladium. Witgoud is meer zilver van kleur dan wit. Vandaar dat er vaak veel verwarring is van welk materiaal iets gemaakt is. 

Witgoud bestaat meestal uit een combinatie van geelgoud, zilver, palladium en/of mangaan. Vroeger werd veelal nikkel gebruikt in plaats van palladium. Echter mag dit niet meer binnen de EU gedaan worden. Ook kregen veel mensen een allergische reactie van te veel nikkel in sieraden. 

Wanneer je zeker wilt zijn dat je witgouden sieraden in handen hebt in plaats van zilver of platina, kunt je het beste de dichtheid laten bepalen. De dichtheid van zilver is namelijk veel lager dan die van wit goud. Dit terwijl de dichtheid van platina iets hoger is dan dat van goud.