Toggle Nav
Winkelwagen

★★★★★ (2248 beoordelingen)

Hoe krijg ik zilveren sieraden weer mooi?

Hoe krijg ik zilveren sieraden weer mooi?

Jouw zilveren sieraden wil je mooi houden en laten stralen. Schone en mooie sieraden zijn de helft van het effect van een prachtige ketting of oorbellen. Toch worden sieraden sneller vies dan je denkt. We leggen in dit artikel uit hoe dat komt en hoe je gemakkelijk thuis jouw zilveren sieraden prachtig schoon houdt. Lees snel verder!

 

Hoe worden zilveren sieraden vies? 

Zilver is een edelmetaal dat kan gaan oxideren. Je herkent deze oxidatie doordat de sieraden naar een zwarte kleur verkleuren. Het is een natuurlijk proces wat niet schadelijk is voor de sieraden. Wel raden we aan je sieraden af en toe te poetsen en/of schoon te maken. 

Zilver wordt zwart door zwavel (waterstofsulfide). Dit is een stof die voorkomt in onder andere de lucht. Wanneer zilver hiermee in aanraking komt, ontstaat er een chemische reactie en wordt er een zwart laagje gevormd op de zilveren sieraden. Dit laagje is zilversulfide. Dit kun je het beste vergelijken met een heel dun laagje roest op ijzer. Het beste is dus om te voorkomen dat jouw zilveren sieraden in contact komen met (veel) zwavel. 

Ook een reactie met de huid kan ervoor zorgen dat zilveren sieraden zwart worden. Dit komt door de natuurlijke oliën die je huid aanmaakt. Belangrijk bij de reactie met de huis is wat je eet, hoeveel alcohol je drinkt en welke medicijnen je slikt. Deze facetten beïnvloeden de zuurgraad van je huid waardoor er een reactie kan ontstaan. Ook zweet (waar ammonia in voorkomt) verhoogt de zuurgraad van de huid waardoor zilver kan gaan oxideren.

 

Zilveren sieraden schoonmaken met baking soda

Er is een simpele huis, tuin en keuken middeltje om jouw sieraden weer helemaal te laten stralen. Hiervoor heb je baking soda en aluminiumfolie nodig. We leggen het je stap voor stap uit. 

Leg een velletje aluminiumfolie met de matte zijde naar boven op de bodem van een plastic bakje. Giet er een kan heet water overheen en strooi er baking soda overheen. Daarna goed roeren tot er geen klonten meer inzitten. Leg je zilveren ketting of ander sieraad in de bak. Zorg dat ze het aluminiumfolie raken. Draai de sieraden na ongeveer 15 minuten weer om. Laat ook deze kant circa 15 minuten op het aluminiumfolie liggen. Spoel hierna de sieraden goed af met koud water en maak ze droog met een doek. En jouw sieraden zien er weer stralend uit! 

 

Zilver schoonmaken met Dreft

Door Dreft te gebruiken bij het schoonmaken van uw zilveren ring of armband, zullen deze sieraden goed ontvetten. Vetten en aanslag kunnen op de sieraden blijven zitten als logische reactie van de huid. We leggen stap voor stap uit hoe je jouw zilveren sieraden kunt schoonmaken met Dreft. 

Vul een emmer met lauwwarm water en doe hier een scheutje, of een theelepel, Dreft in. Voeg eventueel ook een theelepel (zuiverings)zout toe. Leg de zilveren sieraden ongeveer 15 minuten in het water. Poets hierna de sieraden droog en glimmend. Dit kan bijvoorbeeld met een tandenborstel of een doek. Let er wel op dat je het niet te hard doet. Je wilt namelijk geen krassen op je glimmende zilveren sieraden.