Toggle Nav
Winkelwagen

★★★★★ (2248 beoordelingen)

Aan welke hand moet de trouwring bij een vrouw?

Aan welke hand moet de trouwring bij een vrouw?

Wereldwijd wordt de trouwring het meest gedragen om de rechter ringvinger. Maar hoe is dit tot stand gekomen en is het eigenlijk nog steeds zo? In dit artikel leggen we alles uit over de trouwring en om welke hand hij nu moet. 

 

Tradities rondom een trouwring

Om een huwelijk te voltrekken worden er trouwringen gebruikt. Voorafgaand aan dit huwelijk zit een verloving. Met bijbehorende verlovingsringen. Zowel aan trouwringen als de verlovingsringen worden specifieke eisen gesteld. De verlovingsring bestaat meestal uit een diamanten ring. De trouwring is in veel gevallen van goud. 

 

Waarom hebben we een ringvinger?

De trouwring wordt vaak aan de vierde vinger gedragen: de ringvinger. Eeuwen geleden, in de Oudheid, besloten de Grieken dat de ringvinger in verbinding staat met het hart. De ringvinger werd daarom “Vena Amori” genoemd. Vertaald is dit de ader der liefde.

In diezelfde tijd (ongeveer 4800 jaar geleden) werd in Egypte een trouwring aan de hand gedragen, en ook de Romeinen maakten gebruik van deze symboliek. Toen was het nog enkel de vrouw die een ring droeg. Pas vanaf de 19e eeuw werden ringen ook gedragen door mannen. 

 

De trouwring: aan welke hand hoort hij nu bij een vrouw?

Aan welke hand de trouwring gedragen wordt en aan welke hand de verlovingsring komt, hangt van verschillende factoren af. Wij sommen er een paar voor je op.

 

  • Geloof. Het geloof bepaalt vaak aan welke hand je de trouwring draagt. Orthodoxen dragen de trouwring rechts, maar verplaatsen deze naar links wanneer men zijn partner verliest. Moslims dragen de ring aan de rechterhand Echter kan de linkerhand ook worden gebruikt. Protestanten dragen hun verlovingsring aan linkerhand. De trouwring aan de rechterhand. Bij het Joodse huwelijk wordt de ring om de rechterhand geschoven, maar nadien verplaatst de bruid deze naar de linkerhand. In het katholieke geloof wordt de verlovingsring rechtst gedragen, en de trouwring links. 
  • Cultuur. Tradities en gebruiken binnen de familie of binnen je cultuur kunnen ook invloeden hebben hoe jij jouw trouwring draagt.  
  • Woonplaats. Meestal wordt de trouwring aan de rechterhand gedragen. Echter niet in elk land is dit even gebruikelijk. Kijk bijvoorbeeld naar Noord-Amerika, Frankrijk, Zweden, Zuid-Afrika, Schotland, Italië, België en sommige (protestantse) Zweden en Engelsen. In deze landen is het gebruikelijk om de trouwring aan de linkerhand te dragen.  

 

Aan welke kant jij jouw trouwring draagt, hangt dus van verschillende factoren af. Tegenwoordig maakt het echter niet veel meer uit aan welke kant jij jouw trouwring draagt. Cultuur, woonplaats of geloof hebben tegenwoordig minder invloed. Stellen bepalen nu liever zelf aan welke kant zij een trouwring dragen, of ze de verlovingsring ook als trouwring gebruiken of welke materialen (zilveren of rose gouden trouwring) ervoor worden gekozen.