Toggle Nav
Winkelwagen

★★★★★ (2248 beoordelingen)

Hoe reinig je gouden sieraden?

Hoe reinig je gouden sieraden?

Gouden sieraden kunnen door het dragen ervan vies worden of beschadigen. Dit is een normaal gevolg van het dragen van jouw gouden sieraden. Echter wil je dit zo snel mogelijk weer verhelpen, zodat jouw gouden sieraden weer helemaal stralen. Hoe reinig je, op de juiste manier, jouw gouden sieraden? En wat moet je vooral niet gebruiken om jouw gouden sieraden schoon te maken? In dit artikel behandelen we een aantal tips voor het reinigen van jouw gouden ringen, kettingen en meer. 

 

Hoe maak ik mijn gouden sieraden het beste schoon? 

We zetten enkele manieren om jouw gouden sieraden weer blinkend schoon te krijgen voor je op een rij. 

  • Groene zeep of afwasmiddel. Maak een warm sopje met een zacht, vloeibaar afwasmiddel of fijnwasmiddel. Leg je sieraad in het sopje en maak deze schoon met een zachte tandenborstel of zachte doek. Leg het sieraad na het schoonmaken in een fijne zeef en spoel het af met lauwwarm, stromend water.
  • Tandpasta. Knijp een klein beetje tandpasta in een kommetje en voeg hier twee eetlepels water aan toe. Doe de verdunde tandpasta vervolgens op een vinger, doek of oude (heel zachte) tandenborstel. Poets hiermee het gouden sieraad. Maak met een schone doek de sieraden weer schoon en uw sieraden blinken weer! 
  • Reinigungstabletten. Bruisend water helpt alle aangekoekte vuilresten en andere vette aanslag te verwijderen. Leg het reinigingstablet in een bakje water, waarna het begint te bruisen. Leg je gouden sieraden hier ongeveer een half uur tot een uur in (afhankelijk van het hardnekkige vuil). Droog daarna goed af met een flanellen doek. 

 

Goud krassen verwijderen

Krassen op jouw gouden sieraden zijn nooit fijn, maar helaas onoverkomelijk. Je kunt krassen vaak niet tegenhouden. Krassen komt bijvoorbeeld door gouden sieraden die tegen elkaar aan schuren of als je ergens tegenaan komt.

Je kunt krassen enkel poetsen of laten polijsten, om hun natuurlijke glans weer terug te krijgen. We raden aan om dit te laten doen bij een juwelier. 

 

Goud schoonmaken met azijn: doe het vooral niet!

Veel mensen kennen het misschien als ‘’oma’s gouden tip’’ om hun gouden armbanden en andere sieraden schoon te maken: azijn. Het reinigt jouw sieraden snel, maar ook agressief. Dit houdt in dat het goud kan beschadigen op lange termijn. Ook kan het zorgen voor huidirritaties als je jouw gouden sieraden weer om of aan doet. 

Ook middelen zoals ammoniak of een zoutzuur baden raden we af. Dit met dezelfde reden als azijn. Het zijn erg agressieve middelen die beschadigingen kunnen aanbrengen aan jouw gouden sieraden en aan je huid.

Ook cola raden we sterk af om te gebruiken om jouw gouden sieraden schoon te maken. Echter hier schuilt ook meteen het risico, juist omdat cola zo bruisend en erg agressief is zal het je goud juist alleen maar meer aantasten.